104

Stymulacja sensoryczna – wyrabiamy ciasto

Kuchnia to królestwo zmysłów. O wspaniałych, kreatywnych zabawach w kuchni wspomagających między innymi rozwój reakcji sensorycznych pisaliśmy już tutaj:
Zabawy dla niemowląt w kuchni
i tutaj: Mały odkrywca – w kuchni

61
Dziś chciałabym zaproponować aktywność w kuchni, którą uwielbia niemal każdy maluch. Doskonale stymuluje zmysły, rozwija sprawność ruchową w zakresie małej motoryki, kształtuje i rozwija wyobraźnię oraz 106buduje więzi emocjonalne z rodzicem. Poza tym uczy rozwiązywania problemów.

Poznajemy składniki spożywcze, łączymy je ze sobą i wyrabiamy ciasto!

Lepkie, sypkie, płynne, ciągnące materie, to dla małych rączek niezwykle ciekawy świat doświadczeń. Dotykanie mąki, pisanie palcem po rozsypanej kaszy manny i jej przesiewanie przez sito, przysypywanie cukru, zanurzanie rączek w misce ze składnikami – to świetne ćwiczenia sensoryczne (piszemy o tym tutaj: sprawne rączki, ćwiczymy małą motorykę). Gdy do sypkich składników dodajemy olej, jajko, mleko lub wodę – zabawa nie ma końca!
Wyrabianie ciasta, które obkleja małe rączki nie tylko pobudza zmysły ale i ćwiczy mięśnie (od paluszków zaczynając na reszcie ciała kończąc – bo dziecko pracuje całym sobą). Ciasto można dotykać, gnieść, ciągnąć, klepać, wałkować i sklejać. Dla starszych dzieci wspaniałym ćwiczeniem jest również wykrawanie ciasteczek, które skutecznie rozwija koordynację wzrokowo-ruchową. Dodanie do ciasta aromatu poruszy zmysł węchu, a barwniki spożywcze, posypki czy ziarenka wzbogacą doznania zmysłu wzroku.

My robimy razem nie tylko ciasta i ciasteczka. Ostatnio bardzo polubiliśmy przygotowania do pieczenia domowego chleba – z prawdziwej mąki razowej.

105 107

Zachęcam do takiej zabawy z dzieckiem… oraz do wypróbowania sprawdzonego przepisu na chlebek razowy:

Składniki:

1 litr ciepłej wody
3/4 kostki drożdży
łyżka cukru
1 kg mąki ( my robimy pół na pół – mąki razowej pszennej typ 2000 i innej, również wartościowej mąki np żytniej czy orkiszowej)
1 szklanka otrąb ( pszennych lub żytnich)
Paczka słonecznika, 5 – 6 łyżek niemielonego siemienia lnianego ( tutaj mogą być różne dodatki – ziarna, orzechy – co kto lubi w chlebie)
łyżka soli

Wykonanie:

1. Do ciepłej wody wsypać i wymieszać cukier oraz dodać rozdrobnione drożdże ( nie mieszać).
2. Do miski z mąką wsypać pozostałe składniki i wymieszać.
3. Gdy drożdże wypłyną, wlać je do miski z mąką.
4. Dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 20 min.
5. Wlać do form posmarowanych oliwą i tartą bułką i pozostawić na 10 – 15 min.
6. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do ok. 200°C i piec przez ok. 1h
7. Nie gorące, ale ciepłe wyciągnąć z formy do ostygnięcia.

Udanej zabawy i smacznego!!

An.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.